Nytårshilsen 2018

Kære medlem af Stevns Friluftsscene og alle andre med interesse for Friluftsscenen

 

Om ganske få timer starter et nyt år, og vi skal ikke længere skrive 2018, men 2019. Dét er for mange en god anledning til at se tilbage på året der gik, og vi kender vist alle programmerne fra TV med selvsamme titler. Enten tilhører man gruppen, som afskyr disse programmer, eller også tilhører man gruppen, der slet ikke kan få nok af dem, og som ser det ene program efter det andet. Uanset hvilken gruppe man tilhører, tjener programmerne primært ét formål: underholdning. Dét må i den grad siges også at være en af Friluftsscenens hovedformål: at underholde og fornøje sit publikum med velproducerede og velspillede forestillinger, så publikum har lyst til at komme igen og ikke mindst anbefale os og vores forestillinger til andre.

Med nytårsraketterne klar til affyring er det derfor oplagt at se tilbage og spørge sig selv, om Friluftsscenen har formået at leve op til dette formål. Var publikum tilfredse, og følte de sig underholdt? Fik medlemmerne noget for deres kontingentkroner? Ønsker publikum at besøge os igen, og har de medvirkende på og bag scenen lyst til fortsat at være en del af teaterfællesskabet? Spørgsmålene er mangfoldige med flere svarmuligheder, men de er vigtige at stille for at sikre fortsat drift, drive, udvikling og engagement i Friluftsscenen. I mine øjne giver nytåret altså ikke kun mulighed for at se tilbage og reflektere, men i lige så høj grad, og måske endnu vigtigere, mulighed for at se fremad, sætte (nye) mål, tilpasse og udvikle nye som gamle tiltag, give medlemmer og publikum endnu mere for pengene.

 

Er den årlige jule-/nytårshilsen fra Stevns Friluftsscene så det rigtige sted at stille disse spørgsmål? Vi kan i hvert fald hurtigt konkludere, at sommerforestillingen 2018 blev en succes med et af de højeste publikumsantal gennem de senere år, og med et regnskab, der gik i nul. Selvfølgelig drømmes der om, at budgettet til en sommerforestilling på et tidspunkt genererer et stort overskud, og små skridt i den rigtige retning er slet ikke så tossede endda ?

Vi kunne endnu en gang konstatere, at det er dyrt at lave teater, og at intet kommer af sig selv. De medvirkende, såvel på som bag scenen, var atter kommet på en stor opgave, og der blev knoklet i mange måneder for at være parate til premieren på den 30. sommerforestilling ”Klokkeren fra Notre Dame”. Resultatet blev mere end tilfredsstillende, og forestillingen fik mange roser med på vejen. Men musicalen præsenterede også et af de største budgetter til d.d., og enderne nåede kun sammen takket være økonomisk støtte fra Østsjællands Andelsvaskeris Fond, Lions Stevns, Vemmetofte Kloster og Stevns Kommune samt opbakning fra lokalsamfundet.

Vi er dybt afhængige af denne opbakning og støtte, og en af de helt store udfordringer til sommerforestillingen 2019 bliver at få skabt et sundt regnskab. Det er dyrt at få hjælp af professionelle kræfter, men samtidig er disse også med til at løfte forestillingerne op på et højt niveau samt sikrer faglig udvikling af det enkelte medlem. Vi har til sommerforestillingerne i mange år været så privilegerede at have frivillige, dygtige og kompetente instruktører og musikere, der ikke krævede en krone for deres arbejde, men dette er og har desværre ikke været tilfældet de sidste par år.

 

Derfor vakte det også ekstra stor glæde hos undertegnede, da to nye, gratis! instruktører meldte sig på banen til at instruere juleforestillingen 2018. De gik til opgaven med stort engagement og gå på mod, men også med en vis ærefrygt, når valget nu var landet på juleklassikeren ”Nøddebo Præstegård”. Som i de foregående år genererede juleforestillingen overskud, og publikum havde en hyggelig og hjertevarm aften/eftermiddag med masser af julestemning. For undertegnede var det dejligt, men også yderst uvant at følge en produktion fra sidelinjen, og indrømmet, det har da også kriblet i fingrene undervejs for at få dem helt ned i kagedejen ?

Jeg tror derfor, at alle nu er klar til at give sig 110 % i kast med sommerforestillingen 2019 ”En Skærsommernatsdrøm”. Rollerne er uddelt, og manuskripter og musik er delagtiggjort. Prøverne starter til januar 2019, og alle glæder sig til at komme i gang, selvom det på ny bliver en stor opgave. Med et nyt år følger nye udfordringer, ny lærdom, nye tiltag og ny indsigt. Vi er parate og håber, at du/I vil være med til at gøre det nye år til endnu et fantastisk år i Stevns Friluftsscene.

 

Rigtig godt nytår.

 

På bestyrelsens vegne       
Sophie Jørgensen
Formand