Jule- og nytårshilsen 2020

Kære medlemmer og alle andre med interesse for Stevns Friluftsscene

 

Som instruktør er man vant til at have god kontrol og føling med en forestillings rolleliste. Man kender de givne roller, man kender de medvirkende, og man har en god fornemmelse af, hvor forestillingen bærer hen, når først rollelisten er sat. Man ved, hvad lige præcis den enkelte skuespiller kan byde ind med, og hvorfor han eller hun er det allerbedste bud på en bestemt rolle. Samtidig har man en god idé om de udfordringer og opgaver, som venter, og selvom man altid er bevidst om, at der kan ske ændringer, har man altid en klokkeklar tro på, at ingen hindring eller udfordring er for stor eller uoverkommelig.
Men, men, men, 2020 bød på en ny spiller, og vel og mærke en temmelig uvelkommen en af slagsen. En af dem dér, som man ikke kan undgå, og som næppe kan betegnes som en medspiller, snarere som en meget, meget stor modspiller. Mine damer og herrer, navnet er ”Corona”. Vi kender den alle. Den dér spiller, som ingen gider at have på rollelisten, og som ingen gider at spille sammen med. For den er uforudsigelig, utilregnelig, omskiftelig, snu, uhørt snedig, yderst smitsom og ikke til at slippe af med. Den byder sig konstant til på trods af forskellige tiltag for at mindske dens tilstedeværelse og indflydelse, og lige som man tror, det er lykkedes, slår den til med nye våben og fornyet styrke. Og så kører møllen igen med nye tiltag og restriktioner for at begrænse dens indvirkning på rollelisten og forestillingen!

Det er ingen hemmelighed, at ”Corona” har haft en kæmpe betydning for Friluftsscenen i 2020, ligesom det har for resten af Danmark og hele verden. Det er utroligt, at så lille fysisk en ting, som et virus nu engang er, har haft så kolonorm betydning. ”Corona” har på alle tænkelige måder sat en helt ny dagsorden for vores måde at leve på og være sammen på, samt ændret standarderne for kulturlivet, foreningslivet og fritidslivet og dermed for Friluftsscenen.
Det har bestemt ikke været nemt at navigere i, og til tider har interessen for og glæden ved at lave og spille teater været ved at drukne i div. restriktioner, lovgrundlag, paragraffer, anbefalinger og påbud. De grå hår er ikke just blevet færre, de sorte rande under øjnene mirakuløst blevet mindre, eller panderynkerne blevet mindre dybe. Det har godt nok været udfordrende og ind imellem uhyre meget op ad bakke, grænsende til det umenneskelige.

At vi overhovedet lykkedes med at producere og spille en juleforestilling, er mig stadig lettere uforståeligt, da vi undervejs mødte på enhver tænkelig forhindring, oftest, hvis ikke altid, affødt af ”Corona”. Der har været tidspunkter på vejen, hvor det har set mere end sort ud, og hvor det nemmeste havde været at give op. Kaste håndklædet i ringen og sige tak for kampen. Men denne mulighed har hele tiden ligget meget fjernt, da det ikke havde været til at bære også at aflyse juleforestillingen. Så med stålsathed, kreativitet, arbejdsomhed, viljestyrke, indædt kampånd, talent, entusiasme, gejst og glød lykkedes det. ”Corona” blev for en kort stund overmandet og dens størrelse på rollelisten minimeret. Så kom ikke og sig, at der ikke er forskel på rollernes størrelse!

 

Så hvad venter der på rollelisten i 2021? ”Corona” slipper vi desværre ikke af med foreløbig, men vi kan med vaccinens komme se frem til, at dens rolle forhåbentlig bliver mindre og efterhånden får reduceret betydning. For det er vist ingen hemmelighed, at også Friluftsscenen ser frem til en mere normal hverdag, hvor spillereglerne er kendte, forudsigelige og minder om dem før tiden med ”Corona”. For ”Corona” er stadig uvelkommen, en ubuden og farlig gæst, men om vi vil det eller ej, er vi fortsat nødt til at tåle dens tilstedeværelse på rollelisten. Ligesom vi er nødt til at tåle de vilkår, som ”Corona” uvægerligt bringer med sig i resten af livet.
Men selvfølgelig kan vi. For der er lys forude, og hér i juledagene er det som om, at det lige lyser dét klarere, stærkere og smukkere. Sammen med lysene på juletræet. Og stjernen på toppen af juletræet. Så lad julefreden sænke sig, håbet tændes, og alle drømme og gode tanker for 2021 stråle om kap med stjernerne på himlen.

 

Rigtig glædelig jul og ønsket om et fantastisk, lykkebringende nytår.

 

Sophie Jørgensen
Formand